Få rätt fokus i dina bilder

Få rätt fokus i dina bilder

Att fokusera rätt kan verka enkelt men det finns en del faktorer att ta hänsyn till för att lyckas med att ta en bra bild. Vid fotografering kan du antingen använda dig utav autofokus vilket innebär att kameran ställer in fokus i bilden eller fokusera manuellt, det vill säga att du själv ställer in skärpan i bilden på det du vill skall vara i fokus. Autofokus är oftast att föredra då den både är snabb samt hjälper dig att ta bilder med bra skärpa. Trots det kan det komma tillfällen då du hellre vill använda dig utav manuellt fokus. Ett exempel på detta är om kameran har svårt att förstå vad i bilden som är ditt motiv och istället fokuserar på något annat samt om det är svårt för kameran att tyda konturen i bilden. Dvs. om det är väldigt ljust eller om det är mycket mörkt har kameran svårt att hitta fokus själv och behöver då hjälp på traven.

Liten tjej i skogen
Slutartid 1/160 bländare F.2.8 ISO 320, fokuserade på ögat med autofokus. Fotograferat med en Canon 5D Mark IV och Canon EF 70-200mm f.2.8 L IS USM

Snabbguide för rätt fokus

När jag fotograferar ställer jag alltid in själv var i bilden som jag vill att fokus ska vara. Du ser en liten fyrkantig ruta i kamerans sökare där din fokus är. Prova dig fram för att lära dig hur du ska flytta på din autofokuspunkt. Viktigt att känna till är att autofokus förkortas AF vilket även finns förklarat i inlägget om viktiga begrepp och termer inom fotografering.

En grundregel är att alltid sätta fokus på det du vill framhäva i fotografiet och där du vill att betraktaren först ska titta för att sedan låta kompositionen av bilden automatiskt guida ögat vidare. Jag har sammanställt några exempel nedan på hur jag brukar göra för att ge dig en djupare förståelse för vart i bilden du vill sätta fokus.

Fokusera rätt vid varje tillfälle

Om du ska fotografera porträtt rekommenderar jag dig att fokusera på det öga som är närmast kameran. Ifall personen är långt borta kan du istället sätta fokus på huvudet. Fotograferar du en gruppbild så fokusera alltid på den främsta personen ifall du har flera rader av människor bakom, då faller fokus av på ett fint sätt och alla upplevs i fokus om du har använd en stor siffra som F stopp dvs. en liten bländare. Detta för att kameran ger mer fokus bakom dess fokus punkt än den har framåt, så fokuserar du på rad tre i grupp bilden så riskerar du att förstaraden är oskarp.

Jag säger att fokusera alltid på första raden medan jag vet att många fotoskolor (skolfotografer) säger fokusera på rad två i en gruppbild om du har f.8 eller mer, så ja det funkar också. Men jag är lite nitisk med att jag vill ha super skärpa på mina bilder så jag vill ha fokus på första raden.  

Vid inrednings- och landskapsfotografering kan man tänka att fokus ska vara en tredjedel in i bilden samt använda mellan F8-11 i bländaröppning för att få mycket i bilden att se skarpt ut. Fokus vid produktfotografering baseras till stor del på hur produkterna är placerade samt vad du vill att betraktaren ska se först.

När jag fotograferar motorsport har jag alltid bilen i fokus medan vid fotografering av golf så beror det på vad för någon bild som jag är ute efter. Oftast fokuserar jag antingen på spelarens huvud men ibland även deras främsta axel eller ryggtavla. För ytterligare tips på vad du kan tänka vid fotografering av bilder i rörelse kan du läsa detta tidigare blogginlägg.

Våga testa dig fram och ge absolut inte upp om du skulle få ett antal oskarpa bilder. Även erfarna fotografer råkar ibland ta ofrivilligt suddiga bilder.

Har du frågor är det bara att höra av dig! :)

/Helen

Bild på fåglar i fågelhus
Slutartid 1/12500 sek. bländare f. 2.8 ISO 320 manuellt för-fokuserat på fågelholken. Med Canon 5D Mark IV och EF 100mm f. 2.8 Macro USM

Dela gärna detta inlägg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Vill du bidra till ämnet?

Lämna ett svar

Dela gärna detta inlägg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Företagsfotograf Helen Shippey

Om mig

Hej!
Jag heter Helen älskar att skapa och gärna då dela med mig utav det jag skapar både med mina kameror och drönare.

Häng med mig på mina fotouppdrag. 

Du kan kalla mig Shippey, de gör mina vänner!

Annonslänkar

Innehar; Gesällbrev i Fotografyrket

Medlem